DAB+ Digitale Radio

Dab-LogoVELE TIENTALLEN DIGITALE ZENDERS IN NEDERLAND TE ONTVANGEN

Vanaf 1 september 2013 zijn in Nederland de Digitale Radio (DAB+) uitzendingen gestart.
Alle populaire, publieke- en commerciële zenders zoals u die kent van de FM (Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, Q-Music, 538, 100%NL, Sky Radio, Veronica, etc.) nemen hier aan deel en inmiddels ook vele regionale zenders. De zenders streven op korte termijn een landelijke DAB+ dekking na. In het begin zal echter de ontvangst per locatie evenals de signaalsterkte binnens- of buitenshuis nog kunnen varieren.

De belangrijkste voordelen van Digitale Radio (DAB+) ten opzichte van FM zijn:

 • een meer zuivere, ruisvrije ontvangst – zeker in stereo.
 • een betere geluidskwaliteit.
 • meer, landelijk te ontvangen zenders waaronder ook zenders die momenteel niet op FM te ontvangen zijn.
 • meer bedieningsgemak en zenderinformatie.
 • weergave van naam van de artiest en songtitel.

Digitale Radio (DAB+) is vrij en gratis te ontvangen voor iedereen en werkt zonder abonnement, kabel, decoder, smartcard of extra kosten. Om Digitale Radio (DAB+) te ontvangen heeft men wel een radio nodig die is voorzien van een DAB+ tuner. Digitale Radio (DAB+) is de toekomst van radio en wereldwijd in vele landen de beoogde opvolger van FM.

Perfectpro heeft reeds jarenlang ervaring met Digitale Radio (DAB+) in vele landen w.o. Duitsland, België, Nederland, Noorwegen, Zwitserland, Engeland en Australië. Perfectpro bracht als eerste een DAB+ werkradio op de markt en heeft inmiddels een uniek assortiment hierin. Alle Perfectpro Digitale Radio’s zijn tevens geschikt voor FM ontvangst zodat u altijd kunt kiezen tussen DAB+ of FM op basis van uw lokale ontvangstsituatie.

ROCKBULL RVV

Voor meer informatie zie www.digitalradio.nl

DIGITALE RADIO IN BELGIË

Reeds sinds jaren zendt de VRT uit via de DAB band. Ook de RTBF zendt haar programma’s uit via de DAB band.

Er zijn in een groot gedeelte van België inmiddels DAB+ uitzendingen van de RTBF en een aantal commerciële zenders te ontvangen.

In mei 2016 is door minister Gatz bekend gemaakt dat in de komende jaren de VRT en de overige Vlaamse commerciële zenders de stap zullen zetten naar DAB+.

Voor meer informatie zie www.digitalradio.be

Zie hier de Perfectpro werkradio’s die geschikt zijn voor DAB+ ontvangst.

OVER DAB+ ONTVANGST

DAB+ radio ontvangst werkt anders dan FM radio ontvangst.

 • Bij FM kunt u een zwakke zender vaak nog wel enigszins ontvangen, dan wel waarschijnlijk met een ruisend of krakend geluid.
 • DAB+ ontvangst werkt digitaal en als er ter plaatse niet voldoende signaal is hoort u niets. Geen ruis of kraken zoals bij FM dus. Dit ligt niet aan de radio, maar aan het feit dat er te weinig DAB+ signaal is op die plaats.
 • DAB+ regel is: geen ontvangst = geen geluid.

Wat kunt u doen als u ergens niet direct DAB+ ontvangst hebt.

 • Richt altijd eerst de antenne recht verticaal omhoog.
 • Zet de radio niet te dicht bij potentiële storingsbronnen zoals LED lampen, acculaders, draaiende machines, computers, grote metalen vlakken etc.
 • Zet de radio aan en activeer in het DAB+ menu een volledige scan.
 • In het display van de radio ziet u het verloop van de scan en het aantal zenders die worden gevonden op de plaats waar de radio op dat moment staat.

BELANGRIJK:

 • Bij DAB+ ontvangst kan er een heel groot verschil in ontvangstniveau zijn tussen de ene locatie en “een paar meter verderop”. In geval van een plaatselijk zwak DAB+ signaal is het belangrijk de best mogelijke locatie uit te vinden door de radio iets te verplaatsen.
 • Ook als u zich verplaatst naar een andere plaats in het land dan is het aanbevolen om daar ter plaatse even opnieuw een volledige scan te doen. Zo ziet u welke DAB+ zenders aldaar te ontvangen zijn.

ALGEMEEN:

 • DAB+ radio is nieuw sinds enkele jaren en alle zenders werken er hard aan om in de komende jaren een volledige, landelijke dekking te verkrijgen. Er zijn echter momenteel nog diverse gebieden en locaties waar er geen of een zwak DAB+ signaal is. Zie ook: www.digitalradio.nl (Nederland) of www.digitalradio.be (België).